A választási regisztráció soron kívül, időpontfoglalás nélkül intézhető a főkonzulátus mindkét épületében. A választási regisztrációs kérelem-nyomtatványt a főkonzulátus biztosítja.

Minden nagykorú magyar állampolgár jogosult szavazni a magyarországi országgyűlési választásokon és országos népszavazáson, függetlenül attól, hogy Magyarországon él, vagy Szerbiában, függetlenül attól, hogy magyar állampolgárként született, vagy honosítással lett magyar állampolgár.


Ha külföldön él (nincs magyarországi lakcíme), akkor szükséges, hogy az alábbi nyomtatvány kitöltésével kérje a választási regisztrációját, hogy bekerüljön a választói névjegyzékbe.

Jogilag külföldön él, akinek a lakcím igazoló kártyáján az szerepel, hogy „külföldi cím”.


 


 

 

 

 

 

 

Szavazni csak 18 éven felüli nagykorú szavazhat, de regisztrálni már 17 évesen is lehet.
A regisztráció 10 évig érvényes. A 10 évet attól az időponttól kell számítani, amikor a választópolgárt névjegyzékbe vették, azonban újraindul a 10 év, ha a választópolgár szavazott, vagy kérte névjegyzéki adatai módosítását, illetve a névjegyzékbe vételének meghosszabbítását. Akkor is meg kell újítani a regisztrációt, ha az adatok változtak (pl. megházasodott és felvette férje nevét; új lakcímre költözött Szerbián belül).


A nyomtatvány kitölthető:
•    online (valasztas.hu oldalon Választópolgároknak ->Ügyintézés -> Kérelmek magyarországi lakcímmel nem rendelkezőknek -> Belépés Ügyfélkapu nélkül -> Névjegyzékbe vételi kérelem benyújtása)

Kérjük olvassa el a részletes kitöltési segédletet.

•    papír formában


A papír alapú nyomtatványt a Szabadkai Főkonzulátuson felvehetik. Ezt követően:
•    kitölthetik otthon és leadhatják a Szabadkai Főkonzulátuson;
•    kitölthetik otthon és postára adhatják a Nemzeti Választási Irodának;
•    kitölthetik a Szabadkai Főkonzulátuson.


A nyomtatvány főkonzulátuson történő kitöltéséhez nincs szükség időpontfoglalásra! Az érdeklődőket soron kívül fogadjuk! Ha időpont foglalás alapján más ügyet intéz a főkonzulátuson, akkor amellett a választási regisztrációval kapcsolatos ügyintézésre is lehetőség van.

Ha a választási regisztrációval kapcsolatban maradt kérdése, akkor munkaidőben hívhatja munkatársunkat a következő telefonszámon: 062 766 024 vagy írjon a valasztas.sab@mfa.gov.hu címre.